Dragă/ule, se pare că te-ai ars

Ce este arderea profesională și cum te poți ajuta?

Lansăm secțiunea #antiburnout cu un articol despre ce este arderea profesională și cum îi putem face față. Am participat la training-ul expertei anti-burnout Jolanta Cihanoviča și suntem bucuroase să împărtășim sfaturi și comentarii valoroase de acolo.

Read in English

Читать по-русски

E luni, vii la muncă, iar tu deja visezi la weekend, deși parcă îți place ceea ce faci. Se pare că nu îți ajunge timp pentru nimic, iar obligații și cerințe sunt atât de multe încât nu este posibil să le faci față și să nu plângi. Nimeni din jur nu înțelege cum să te ajute. Tu însuți nu știi ce anume nu e așa cum trebuie, pur și simplu nimic nu îți reușește. Dragă/ule, se pare că te-ai ars. Aceasta nu e o problemă atât de mare, se mai întâmplă. Li se întâmplă multora într-o măsură mai mică sau mai mare. Mai mult, arderea profesională nu este pentru totdeauna, mai ales dacă ai realizat deja acest lucru și vrei să-ți fii de ajutor.

Ascultă

Ascultă, ești bravo! Doar pentru că îți este greu acum, nu înseamnă că faci ceva rău sau insuficient de profesional. Te-ai dedicat muncii,  te-ai dedicat celor cu care și pentru care lucrezi, și pentru asta îți mulțumesc! Și acum, te rog permite-ți să ai grijă de tine.

Ce înseamnă arderea profesională și de ce anume mie mi s-a întâmplat?

Burnout-ul este o stare de epuizare fizică, emoțională și mintală provocată de o implicare de lungă durată în situații sau dedicații emoționale complexe, care nu corespunde așteptărilor și eforturilor.

Burnout–ul este atunci când dăm mai mult decât primim. Atunci când nu mai este nimic de “ars”, resursele sunt consumate, iar reîncărcarea lor nu are loc.

Situațiile de incertitudine și lipsa de control accelerează șansele de ardere. În domeniul activismului se întâmplă deseori ca activitățile să se desfășoare ani buni, dar nu se știe când va fi rezolvată o problemă specifică sau va fi obținut un succes real. Rezultatele măsurabile și rapide nu vin și se pare că tu și munca ta sunteți doar o mică picătură  într-o mare înfiorătoare.

Aproape orice persoană în ziua de azi, indiferent de temperament și gradul de activitate socială, uneori (sau deseori) se confruntă cu sentimentul de singurătate. Un sentiment de singurătate totală poate apărea chiar și atunci când ai o mulțime de prieteni/e pe Facebook, ai cu cine să mergi la film, dar nu există nici un sentiment de înțelegere, împărtășire de idei, sprijin, simpatie sau empatie între voi.

Jolanta Cihanoviča compară această stare cu un rucsac de 50 de kilograme pus pe tine. Oriunde ai merge, orice ai face, încărcătura e întotdeauna cu tine. De aceea, este puțin probabil ca modalitățile obișnuite „de o singură folosință” de a te relaxa, sugestiile prietenilor/elor de a merge la plimbare sau de a dansa vor funcționa: deoarece este dificil să dansezi cu un rucsac imens.

 

 Jolanta Cihanoviča - psiholoagă clinică, formatoare și consultantă organizațională recunoscută la nivel internațional, activistă pentru drepturile omului din Letonia/Marea Britanie. Expertă în prevenirea arderii profesionale și siguranța psihologică. Împreună cu colegele sale, a fondat unica organizație LGBT „Mozaika” din Letonia. De asemenea, este co-fondatoare a Centrului de resurse pentru persoanele cu HIV/SIDA.

 

Stresul de care ai nevoie

După spusele Jolantei, stresul în sine este ceva firesc. Stresul este conștientizarea noastră și un mijloc de supraviețuire într-un mediu înconjurător. Drept urmare, există un anumit nivel optim de stres în care ne simțim confortabili/e. Situațiile de stres declanșează eliberarea de adrenalină. Când adrenalina devine puțină, o persoană încearcă să o obțină „artificial”: bea o cafea, se ceartă cu cineva, consumă  droguri.


Aspectele arderii profesionale

Jolanta Cihanoviča identifică șase aspecte ale arderii profesionale. Ca urmare a expunerii îndelungate la situații cu niveluri ridicate de stres, una sau mai multe dintre ele pot eșua și duce la disconfort, iar cauza adesea nu poate fi identificată.

Jolanta compară aspectele arderii profesionale cu lupii și face apel la „hrănirea lor”. Adică ea îți recomandă să acorzi atenție fiecăruia dintre ei, astfel încât aceștia să arate mai mult ca niște animale de companie decât o haită înfometată de animale sălbatice. 

1) CORPUL

Simptome ale arderii profesionale - insomnie, oboseală, dureri de cap și dureri corporale.

Cu siguranță ai auzit de nenumărate ori cât de important este să dormi, să bei suficientă apă, să respiri corect și să mergi la plimbare. Scuze, dar nu există nimic radical nou în îngrijirea de bază a propriului corp. Stai, de fapt nu, este ceva neașteptat aici: zilnic să nu faci nimic timp de 5 minute! Exact, absolut nimic!! Poți sta pe șezute, culcat/ă sau în picioare, dar nimic mai mult. Doar nu uita să respiri! A sta cu ochii în telefon nu se consideră ca o realizare a acestei sarcine. Încearcă să o practici în fiecare zi.

2) EMOȚIILE

Simptome ale arderii profesionale - indiferență, cinism, pesimism, te simți “la pământ”.

Emoțiile apar din cauza evenimentelor trecute prin harta mintală. În acest caz, harta mintală este înțeleasă ca totalitatea credințelor, valorilor, nevoilor și intereselor noastre, care afectează modul în care percepem și evaluăm evenimentele, și gradul de importanță pe care îl acordăm acestora. Astfel, un eveniment neînsemnat pentru unul/a dintre noi va fi foarte sensibil pentru altcineva. Aceasta înseamnă că reacția emoțională poate fi diferită. Jolanta susține că noi toți/toate suntem traumatizați/te de viață. Probabil nu există nici o persoană în calea căreia nu ar fi existat situații negative care să influențeze semnificativ harta ei mintală.

Încearcă să scrii o listă cu 10 lucruri care te vor ajuta să te simți mai bine și să faci câteva dintre aceste lucruri imediat ce te vei simți rău. Poate fi orice: hobby-urile tale, micile bucurii, comunicarea cu oamenii sau natura. Punctele din listă trebuie să respecte următoarele trei criterii:

 • să depindă doar de tine (pentru a evita ca realizarea acestora să depindă de factori externi)
 • să fie realiste (zborurile în jurul orbitei Pământului ar trebui să fie în listă numai dacă ai propria navă spațială parcată în curtea ta)
 • să fie diverse („a număra like-urile pe Instagram”, „a face scroll pe Facebook”, „a sta pe Twitter” nu sunt cele mai de succes puncte din această listă).
 

 Apropo, dacă ți se pare că toți lupii sunt înfometați concomitent și nu este clar cu cine să începi, în primul rând, merită să-ți concentrez atenția asupra corpului și emoțiilor.

  

3) GÂNDIREA

Simptome ale arderii profesionale - indiferență sau atitudine negativă față de realizările personale, formalism.

În întreaga societate, și pentru multe persoane, există imaginea unei „persoane bune”. „La o mamă bună copilul nu plânge niciodată”, „o profesionistă nu greșește niciodată”, „o activistă bună nu doarme niciodată”. Vocea care rostește aceste fraze în interiorul nostru devalorizează adesea meritele și realizările noastre: „da, ai făcut-o bine, dar numai pe un 8 din 10”.

Încearcă să pui acestui critic interior următoarea întrebare: cine vorbește cu adevărat în mine? Mama, bunica, profesoara de la școală, societatea abstractă? Și de ce ei/ele o fac?

În psihologia cognitivă, aceasta se numește restructurare cognitivă - atunci când găsim ceva constructiv într-o mulțime de gânduri și griji de-ale noastre și încercăm să facem ceva în acest sens. Gândurile tale sunt gânduri, nu fapte. Îți amintești de harta mintală și despre cum oamenii percep lumea  în mod diferit?

Atunci gândește-te că lucrul pe care tu l-ai făcut și pentru care criticul din tine ți-a dat nota 8, pentru foarte multe persoane sau aproape pentru oricine poate fi cea mai bună modalitate de a face acel lucru. Dacă vei înceta să percepi grijile tale ca fapte, îți va fi mai ușor să faci față stresului.

Sfaturi interesante de la Jolanta:

 • Dă-ți libertate la acțiune! Numește ceea ce crezi că este o greșeală, o încercare sau un experiment.
 • Compară-te azi cu persoana care ai fost cu o săptămână, nu cu un an în urmă. Trăim în prezent și cu gândul la viitor. Trecutul e trecut, iar tu ești complet diferit/ă de cine erai acum un an, doi sau zece.
 • Gândește-te la aspectele pozitive ale acelor trăsături de caracter și comportament care sunt considerate în mod tradițional negative. De exemplu, în loc de „Sunt irascibil/ă” - „Îmi cunosc bine limitele și îmi exprim sentimentele”, în loc de „Sunt invidios/oasă” - „Pot vedea realizările altor oameni.” La urma urmei, acestea sunt punctele tale forte. Folosește-le! De dragul interesului, poți face următorul exercițiu: scrie toate trăsăturile tale faine și puternice, trăsăturile persoanei pe care o placi și ale unei persoane pe care nu o placi. Cel mai probabil vei vedea cum numești diferit lucruri similare, de exemplu, vei scrie „dedicație” într-un caz și „încăpățânare” în altul.

4) COMPETENȚELE

Simptome ale arderii profesionale - reticența de a învăța și de a te dezvolta, lipsa acută de timp pentru a îndeplini sarcinile.

Cheița spre multe lucruri și spre sentimentul competențelor dezvoltate, în special, constă în planificare. Când există o mulțime de sarcini și nu ai timp pentru ele, iar sentimentul de responsabilitate și vinovăție pentru ceea ce nu ai făcut/lene/procrastinare se adaugă, poate să-ți pară că nu ai suficiente cunoștințe sau abilități pentru a face ceva.

Încearcă să evaluezi și să calculezi cât timp real necesită sarcinile tale. Nu în cât timp ar trebui să fie îndeplinite, în mod ideal, sau în cât  timp ți-ai dori ca ele să fie îndeplinite, ci în cât timp acestea pot fi făcute în lumea fizică reală. Este probabil că tu nu reușești să faci ceva nu din cauza lipsei anumitor abilități. Și poate ești chiar bravo să  întocmești liste de activități pentru o zi/săptămână/lună înainte, însă durata reală de îndeplinire a acestor sarcini este ceea ce duce la eșuare.

Networking-ul (lucrul în rețea) sau participarea în cadrul grupurilor profesionale este o modalitate excelentă de a-ți construi capitalul social și de a te simți înconjurat/ă de persoanele juste pentru tine. Indiferent de cât de dezvoltate sunt competențele tale, poate fi extrem de dificil să faci ceva singur/ă, fără posibilitatea de a împărtăși succesul și dezamăgirea cu comunitatea profesională.

Dacă e să vorbim despre cum poți să hrănești “lupul” competențelor echipei tale, este bine să atragem atenția asupra leadershipul-ul-ui apreciativ - aceasta este o abordare care îi ajută pe membrii echipei tale să își dezvăluie potențialul creativ și profesional.

Leadership-ul apreciativ se bazează pe 5 principii:

 • Întrebări - pune întrebări despre ce cred colegii/ele tăi/ale, despre noile propuneri, despre cum se simt, ce povești de succes pot împărtăși. Întrebările și dorința sinceră de a auzi răspunsul oferă oamenilor posibilitatea de a se simți utili și semnificativi.
 • Incluziune - este o oportunitate ca oameni complet diferiți să fie implicați în diferite procese de muncă și să aibă acces la informații. Incluziunea și deschiderea creează o atmosferă prietenoasă în care vrei să revii. 
 • Inspirație - poate fi o istorie de mare succes sau ziua în care vă plimbați cu toții/toate prin birou, acoperiți/te cu paiete. În general, pot fi o inspirație bucuriile mici și mari, exemplele pozitive care pot ridica dispoziția tuturor și pot fi o sursă de energie pentru o muncă fructuoasă.
 • Evidențiere - identificarea celor mai bune aspecte în oameni și situații poate aduce rezultate excelente. Acest lucru ajută oamenii să vadă punctele lor forte și ale celorlalți/te și le oferă încredere în situațiile în care își asumă riscuri.
 • Integritate - crearea unei viziuni comune, unui sentiment de unitate care ajută să ne facem partea noastră de muncă pentru binele comun.

5) RELAȚIILE

Simptome ale arderii profesionale - sentiment de lipsă de sprijin,  detașare față de persoanele dragi, izolare socială.

Orice relație se bazează pe ceva în comun: obiective, activități, interese. Dacă este important pentru tine și ai nevoie să stabilești sau să menții relații bune cu cineva, încearcă să găsești punctele care vă unesc. Chiar și cu oponenții/tele tăi/ale poți construi o comunicare eficientă, identificând interesele lor în realizarea ideilor tale.

Într-o relație de lucru, comunicarea este deosebit de importantă: ce se spune, cum se face și în ce moment. De regulă, chiar și cea mai critică afirmație o poți spune într-un mod prietenos. De exemplu, în loc de „Tu, ca de obicei, ai depășit termenul stabilit!” poți spune, „Cum te pot ajuta ca să finalizezi sarcina la timp?” Cu siguranță, aceasta în cazul în care îți pasă de rezultat și nu este doar o dorință de a exprima o critică.

6) SEMNIFICAȚIA/SENSUL

Simptome ale arderii profesionale - pierderea sensului propriilor activități.

Când ești implicat/ă într-o afacere, pentru o perioadă lungă de timp, care nu aduce succes sau necesită eforturi extraordinare, probabil nu vei mai avea răspunsul la întrebarea “de ce fac asta?”.

O metodă simplă de combatere a arderii profesionale este să-ți notezi în fiecare săptămână realizările tale și ceea ce îți aduce plăcere la locul de muncă. Poți să le notezi undeva și să le recitești uneori. Chiar și în momentele dificile, această metodă îți poate reaminti că sunt aspecte pozitive în munca ta și că tu faci acest job pentru a îmbunătăți ceva.

O metodă bună de „hrănire” a motivației, în opinia expertei Jolanta Cihanoviča, pe care o poți folosi atât pentru tine, cât și pentru echipă, este abordarea narativă. Această metodă presupune colectarea istoriile acelor oameni pe care tu sau organizația/echipa ta i-ați ajutat să schimbe ceva spre bine.

În general, Jolanta consideră că este absolut firesc ca motivația și valorile noastre să se schimbe puțin (sau chiar substanțial) în timp. Drept urmare, motivația tot poate să se transforme. Jolanta ne sugerează să împărtășim unii/ele cu alții/tele ceea ce simțim atunci când ne schimbăm și felul în care  se schimbă atitudinea noastră față de munca noastră.

Există încă un mod destul de simplu dar eficient de a “hrăni” motivația în grupul de lucru. De exemplu, este minunat să împărtășiți cu persoanele din “culise” - administratori/oare, contabili/e, voluntari/e - rezultatele finale ale muncii voastre comune. Acestea pot fi momente de bucurie și stimulare pentru întreaga echipă.


Dacă totuși ai citit acest articol, este timpul să faci ceva din lista cu cele 10 lucruri care te înveselesc. Da, chiar acum, toate celelalte vor aștepta!

Iar noi vom continua să colectăm informații utile, să comunicăm cu experți/te și să scriem despre cum poți străluci fără să te arzi profesional și cum să faci viața pentru tine și colegii/ele tale activiști/ste mai plăcută și mai sigură emoțional. Toate materialele la această temă pot fi găsite folosind eticheta (hashtag-ul) #antiburnout.


Dacă dorești să participi la un sondaj cu privire la provocările pe care activiștii și activistele din Republica Moldova le întâmpină în activitatea lor zilnică, fă click pe următorul link. Pentru a accesa chestionarul în limba rusă, fă click pe acest link.

Traducere: Daniela Lungu

Editare: Alina Cebotari

Author:

Darya Skorokhodkina

<< Previous article

როგორ ვიპოვოთ შინაგანი რესურსები იმისათვის, რომ არ გადავიწვათ

Next article >>

Cum să organizezi un grup de sprijin?

Subscribe to the newsletter!

Stay updated with the latest articles, news and stories.