Fără prejudecăți și fără ură: Cum este să faci drag show-uri în Moldova

La sfârșitul anului trecut, în Moldova a apărut o echipă de drag performeri care fac show-uri în Chișinău. 

Jenny (22 de ani), cu experiență de dansator în spate, este parte a echipei și povestește despre cum s-a format și dezvoltat grupul, dar și despre cum acesta alege spațiile sigure în care să organizeze evenimente. 

-    Cum a apărut dragqueens.md și de ce e important să avem această echipă în R. Moldova?

-    Ei bine, prin asta noi ne exprimăm esența queer. Grupul și platforma au apărut, de fapt, după un workshop organizat la Festivalul de Film Queer Voices, la care am fost ghidați de un mentor, o populară drag queen din Grecia, Chraja. Interacțiunea aceasta ne-a inspirat și am decis să creăm propria noastră echipă, să facem drag pe parcursul întregului an, să provomă cultura asta. 

 

-    Cum a fost și cum ați reușit să vă adunați și să creați acest grup? R. Moldova nu este încă un spațiu foarte sigur în care să poți face asta…

-    De fapt, e cam greu să găsești persoane deschise, pentru că sunt, de exemplu, doritori, dar ei se tem să participe și preferă mai mult să se uite dintr-o parte. Suntem ajutați de prieteni, parteneri care ne oferă, de exemplu, spații unde putem să facem show-urile și e vorba anume de spații sigure, pentru că un drag show trebuie să fie, după părerea mea, făcut într-un spațiu queer. 

 

-    Cât de greu a fost să găsiți singuri aceste platforme deschise pentru show-uri?

-    A fost destul de greu greu. Noi am căutat mult până am găsit. Oricum, nu toată lumea este deschisă la colaborări, pentru că nu toată lumea înțelege ce este arta queer. Nu toți vor să afle despre asta. E mai greu să găsim locuri unde să avem show-uri, dar noi nu ne pierdem speranța.

 

-    Cum ai început tu să faci drag și ce te-a determinat să începi să faci asta?

-    Mai întâi am aflat despre asta pe internet, pentru că mă uitam și eu la diferite show-uri care m-au inspirat mult, dar nu am crezut că pot face așa ceva în Moldova. Exemplul meu a fost Chraja, pe care după ce am văzut-o aici, la Chișinău, am înțeles că pot și eu să fac asta. Anterior, m-am ocupat cu dansurile, cu scena și, deja, drag-ul a fost ca o extindere. Nu mă mai ocup de dansuri, pentru că am crezut că am crescut din asta, dar până la urmă, cumva, drag-ul a reușit să armonizeze experiența mea interioară cu ce fac acum.

 

-    Probabil, din moment ce ai făcut dansuri, a fost cumva mai simplu să treci și la drag…

-    Asta a fost ca un safe start pentru mine, pentru că, oricum, un drag performance poate fi constituit din orice, adică nu e doar show cu dansuri și cântece, poate fi și poezie, și scenă, și art performance. Pentru mine, da, a fost un bun start, iar dansurile m-au ajutat, m-am simțit confortabil știind că pot interesa publicul, că pot să fac entertainment. 

 

-    Cum a fost la primele show-uri? Nu persista frica de a ieși pe scenă? Cum ai învins asta? 

-    Eu am făcut eu o mare pauză de la ultima dată când am ieșit în scenă și da, eram emoționat, dar odată ce am depășit asta, totul a mers ca un flux natural… Nu mai aveam teamă de scenă. Sigur că înainte de fiecare show încă am emoții, ca și orice altă persoană, pentru că pun tare multă străduință în ceea ce fac și pentru mine este important să văd un rezultat bun. Îmi doresc mult ca totul să iasă bine.

 

-    Cum au fost reacțiile după primele show-uri în care ai ieșit în scenă? Am înțeles că era vorba, totuși, de un public prietenos și sper că nu au fost niciun fel de incidente… 

-    De fapt, au fost, dar am aflat mai târziu. Am avut un show la Queer Cafe și ei ne-au salvat de la asta, dar a venit la eveniment un cuplu straight. Ei au văzut pe internet anunțul show-ului nostru. Sigur că vizibilitatea este de bine, dar necesită și prudență, întrucât tare multe persoane află despre noi. Ei bine, cuplul respectiv a devenit destul de agresiv, așa am înțeles din ce mi s-a spus ulterior, în încercarea de a ajunge la show-ul nostru. Atunci când au fost rugați să plece, ei au telefonat la poliție, ca să se plângă că nu au voie să intre. N-au mai reușit să intre în local și totul s-a rezolvat cu bine. Dar aș vrea să mulțumesc celor responsabili, pentru că atunci imediat nici n-am știut despre asta și ne-am concetrat total pe eveniment. În afară de asta, mai avem și comentarii negative pe internet, dar noi le ignorăm. Sunt persoane mai sensibile la asta, dar eu cred că, pentru că suntem persoane queer și suntem destul de des afectați de hate în viața reală și pe internet, deja avem dezvoltat un fel de scut interior la asta. Suntem rezilienți. 

 

-    Ce înseamnă să faci drag în Moldova să faci? Și unde poate crește R. Moldova în acest sens?

-    Cred că drag-ul pentru R. Moldova e chiar necunoscut. Lumea nu prea știe ce e asta drag. Pentru mine, drag-ul este ca o metodă de expresie, o metodă de a aduna o comunitate împreună. Făcând un show queer, n-aș spune că am mai văzut așa ceva în Moldova - un eveniment care să adune un număr atât de mare de persoane din comunitatea LGBT+. Din propria mea experiență, știu că, în general, fiecare are grupul său, din care nu prea iese. În schimb, când vine vorba de un drag show, toată lumea se adună și socializează. Așa, înțelegem că suntem un grup mare și puternic. 

 

-    Ce prejudecăți și stereotipuri legate de drag show-uri ai întâlnit de când faci parte din echipa dragqueens.md?

-    Că femeile nu pot face drag. E o prejudecată pe care am observat-o chiar în comunitatea noastră queer din Moldova, din Chișinău. Am avut discuții mai tensionate cu reprezentanți LGBT+ legate de faptul că femeile nu ar putea face drag, pentru acesta nu ar fi drag adevărat. Nu sunt de acord în niciun fel cu asta pentru că, în primul rând, drag-ul a început de la sexism, aș spune eu, când femeilor nu li se dădea voie să joace în teatru și bărbații au decis că vor juca ei inclusiv rolurile lor. Așa a apărut drag-ul. Dar acum lumea se schimbă, totul se schimbă, și pentru noi drag-ul este o formă de expresie și nu poți să iei asta cuiva, să spui că asta nu e pentru el sau ea. Noi suntem foarte open-minded și nu discriminăm. Suntem fără prejudecăți și fără ură. 

 

-    Pe de altă parte, care a fost cea mai plăcută experiență, de când faci drag show-uri? 

-    Cel mai plăcut este când cineva, după show, vrea să facă o fotografie cu mine. Mă simt bine atunci. Show-ul care mi-a plăcut cel mai tare a fost cel de la Pride Park, din acest an, pentru că am văzut o mulțime de persoane noi acolo. Eu mă bucur când descopăr tot mai multe persoane din comunitatea noastră, și-mi place foarte mult chestia asta, pentru că chiar suntem și devenim pe zi ce trece o comunitate mare și unită.

 

-    De ce e important să există reprezentare, inclusiv drag, în R. Moldova din perspectiva ta?

-    Din perspectiva mea, aș spune că acum un drag show doar face bine. Trăim timpuri grele, avem tare multe probleme, iar venind la un drag show, tu, pur și simplu, te detașazi de asta și te concentrezi pe artă, vii să te relaxezi, vii să socializezi cu persoane noi. Un drag show este un loc unde se unește comunitatea și noi ne simțim bine. Noi lăsăm toate problemele după ușă, noi venim să ne distrăm, să comunicăm, să petrecem vesel timpul. Un drag show este o experiență foarte veselă. Nu am văzut cineva să vină la un drag show și să spună că a fost plictisitor.

 

-    Ce are și ce-i lipsește culturii queer din R. Moldova? 

-    Are activiști și activiste care promovează iubire, pace și valori pozitive. În schimb, îi lipsesc spațiile queer. Acestea există, dar nu atât de multe câte ar putea fi. Ar fi frumos să lucrăm la îmbunătățirea acestei situații. 

 

-    În ce speri și ți-o dorești să crească dragqueens.md?

-    Aș spera să crească într-un proiect mare și independent, să avem spațiu personal, să avem mai mulți participanți, mai multe show-uri și, deja, să creștem calitatea acestora. Noi sigur că am evoluat de la primele evenimente, dar avem unde crește. 

 

 

 

This article is published with the support of Unit
<< Previous article

Interviu cu scriitoarea Sașa Zare: „Rușinea se transformă atunci când poveștile sunt spuse în spații sigure”

Next article >>

Future of Intimacy and Libidinal Ecosystems

Subscribe to the newsletter!

Stay updated with the latest articles, news and stories.