„Sometimes later becomes never. Do it now.” – o tânără motivată motivează tinere

Șapte, opt și o sută. Pe scurt, în cifre, cam în asta s-ar integra cotidianul tinerei Irina-Aliona Ceban, formatoare pentru activități non-formale din cadrul Anticafenelei și a Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineri (CRAT) din Bălți.

Și dacă orașul Bălți se mândrește cu titulatura de „capitală a nordului”, atunci capitala inimii Irinei este edificiul care găzduiește cele două instituții ce se completează reciproc. Anume ele definesc formula unei activități reușite pentru tânăra care inspiră alți tineri – șapte zile din săptămână, pentru cel puțin opt ore, se dedică la 100% (poate mai mult, dar nu avem disponibile alte măsurători) atragerii tinerilor în activități merituoase, educării lor, implicării în proiecte prin care se mizează pe autodezvoltare, deci, indirect, pe dezvoltarea comunității.

Seară de seară

Acolo, unde se intersectează aspirațiile tinerilor, ce frecventează Anticafeneaua din Bălți și Centrul CRAT, Irina-Aliona, specialistă în cadrul Departamentului Dezvoltare personală, vine cu răspunsuri inspirate de punere în practică. Astfel, își lasă amprenta asupra dezvoltării personale a tinerilor, animarea timpului lor liber prin socializare, instruirea în domeniul tineret și democrație, activitatea de voluntariat, instruiri și activități ce vizează cultură și tradiții, le vorbește despre time management, responsabilități, armonia într-o relație, specificul anumitor emoții, organizează sesiuni de art-terapie, etc. Irina-Aliona este și coordonatoare a ciclului de videouri „Clopoțel informativ”, făcut public pe pagina CRAT și a Anticafenelei, în care varsă lumină asupra unor subiecte de actualitate și interes pentru tineri.

În serile în care ați veni să-i admirați, tinerii, beneficiari sau/și voluntari, în grupuri mai mari sau mai mici, alături de angajați, iar Irina-Aliona se integrează de minune între ei ca un cameleon, astfel încât nu mai dai de capăt cine e învățătoarea pe aici, căci aleg împreună jocurile de societate disponibile, ,,testează” mai zilnic volumul boxelor, cu muzică aleasă de ei, participă la instruiri, organizate ca rezultat al triplului parteneriat: Anticafeneaua, CRAT și Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA – partener de nădejde al celor două instituții.


„Fight!”

Toate bune și frumoase, până într-o zi în care, recent, între pereții da – aglomerați, da – îmbibați de activitate, dar nu chiar de asta, a răsunat pentru prima dată „Fight!”.

„Fight!” – se pronunță repetitiv de câteva luni îndemnul care altădată nu avea de-afacere cu Anticafeneaua sau cu CRAT. Și nu, nu e despre băieți, cum ne-am obișnuit să credem, mai exact, nu doar despre ei: fetele din Bălți au învățat și continuă să exerseze cum să-și ia singure apărarea în caz de necesitate.

Cursul inedit pentru fete „Nu înseamnă nu!” a cuprins grupuri de tinere care frecventează ocupațiile centrului.

„Necesar? Mai mult decât atât, cunoscând statisticile despre violență asupra femeilor în Republica Moldova, inclusiv atacuri în stradă, tentative, care adesea au un final tragic, am decis să-mi transpun un vis încă din studenție pe foaie și apoi în realitate – cel de a oferi fetelor ocazia să cunoască tehnici de autoapărare.

Soluția a venit grație participării la Academia de Liderism Feminin, căci aici am avut parte și de instruire, și de vânt în pânze pentru implementare.”, precizează Irina-Aliona.

Inițial, „virusul” Academiei Naționale de Liderism, organizată de Platforma pentru Egalitate de Gen, sub egida Gender-Centru în parteneriat cu ERIM și GENDERDOC-M în cadrul proiectului "Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare" implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene, l-a contactat de la colegile care participaseră deja la prima ediție a evenimentului. Ulterior, atât ceea ce a primit în cadrul instruirilor la capitolul autodezvoltare, cât și deosebita șansă de a participa la programul de granturi, au depășit așteptările ei de la curs.


Academia de Liderism Feminin – contribuție valoroasă

„Îmi stă în fire să tind spre organizarea de noi și noi activități pentru tineri. În cazul cursului de autoapărare, care a cuprins mult mai mult decât doar antrenamentele, aș putea spune că cererea s-a întâlnit cu oferta, căci, ideea mocnea demult, dar îi trebuia un imbold organizatoric, ca cel pe care ți-l oferă trainerii în cadrul Academiei și, desigur, sursele financiare – oxigen pentru orice idee de proiect, care, spre marele nostru noroc, tot aici l-am găsit, devenind una dintre cele 10 beneficiare de grant. De la opencall pentru ediția aceasta a Academiei, la implementarea propriu-zisă a proiectului, „entuziasm” era sinonimul a ceea ni se întâmpla, căci am avut parte și de informații utile în domenii conexe, și de persoane resursă.”, adăugă Irina-Aliona.

Debutând cu un training, cursul pentru tinere a inclus instruiri menite să ofere unele abilități de comunicare aplicabile în discuții cu persoanele cu comportamente deviante, agresive, dificile. Odată selectată experta, campiona mondială la judo și sambo, Natalia Budeanu, practica a bătut gramatica. La antrenamente, tinerele participante au învățat „școala căderii”, adică, cum să cadă reușit, ca să se poată ridica ușor înapoi, fără a se răni prea tare, în cazul în care deja au fost îmbrâncite sau li s-a pus piedică, au perseverat să afle și să poată mânui tehnici de eliberare, inclusiv din contact foarte strâns. Toate ocupațiile au priit îndoit, fiind organizate pe saltele pentru sport, procurate din grantul alocat.


„Protect your daughters!”
„Educate your sons!”

Și pentru că „Protect your daughters!” nu ar avea nicio valoare dacă nu ar fi completat de „Educate your sons!”, la „bătaie” au mers și băieții. Cum și unde? Fetele instruite s-au deghizat și au realizat portrete ale unor femei, imagini reprezentând stereotipuri de gen, astfel că au creat o „expoziție vie”, inclusă și într-un filmuleț, care ulterior a fost discutat cu grupuri de tineri. Or, feed backul expoziției s-a rezumat la analiza stereotipurilor prezentate: identificarea tipului, originea lui, influența lor asupra vieții protagonistelor, căi de soluționare a situațiilor și de extindere în comunitate a înțelegerii daunei stereotipurilor.

„Am amplificat apoi experiența, cu sprijinul colegelor, îndeosebi a dnei Cristina Jitaru, prin filmulețe realizate în baza expoziției. Parte bazate pe sorți reale, parte ficțiune, tinerele au reprodus niște istorii ale discriminării femeilor. Emoțiile s-au dublat când, la finalul fiecărui filmuleț, de după cortină, din camera de alături, venea fata care interpretase rolul și cei prezenți îi adresau mesaje, ca personajului. Au fost seri cu filme grele, dar conta discuția. Participarea tinerelor și tinerilor în comun a adus foarte multe concluzii prețioase asupra subiectului: ideile preconcepute ale societății reflectate în soarta unor oameni.”, explică Irina-Aliona.


Politica specialistei de tineret

Vorbind despre liderismul feminin, tânăra declară cu siguranță că orice oportunitate trebuie folosită, dar, mai presus de toate, consideră, că imaginea femeilor și impactul acțiunilor lor ar fi net superior când fiecare participare, autodezvoltare s-ar încheia cu aplicarea ideii în practică, participarea femeilor în toate procesele fiind  doar în favoarea imaginii sale în comunitate, în Republica Moldova. Totodată, ajunsă vorba despre politică, Irina- Aliona Ceban ne asigură că face politică demult:

 
Influențez tineri, deci, indirect, dar foarte sigur, îi orientez spre anumite decizii. Cam asta e politica mea.
 

Prima rundă de cursuri a luat sfârșit, saltelele nu tânjesc, sunt zilnic exploatate în cadrul ocupațiilor sportive din centru, dar mai sunt multe alte fete, care nu au avut ocazia să participe încă la instruiri de autoapărare, de aceea, se intenționează o replicare a proiectului, cu prima ocazie. Totodată, Natalia Budeanu le propune Lecții de viață sănătoasă, ideie încă în discuție, dar neapărat că va fi supusă rigorilor Irinei-Aliona Cebanu: „Do it now!” – crez pe care îl împărtășește cu tinerii.

<< Previous article

Omul face locul

Next article >>

Tamara Curicheru – femeia din și cu dicționar

Subscribe to the newsletter!

Stay updated with the latest articles, news and stories.