Cum s-a desfășurat cea de a II-a ediție a Academiei Naționale de Liderism Feminin

În perioada 29-31 iulie 2021, 30 de femei și fete din întreaga țară au participat la Academia Națională de Liderism Feminin. Aici au avut posibilitatea să își aprofundeze cunoștințele în domeniul egalității de gen, să afle mai multe despre activismul civic și cum se pot implica și participa activ în viața publică, dar și să se descopere în calitate de lidere.

  

Programul Academiei a fost construit astfel încât să ofere o serie de cunoștințe teoretice despre ce înseamnă egalitatea de șanse și oportunități dintre femei și bărbați, cum definim genul și sexul, ce sunt stereotipurile de gen, cum le identificăm, dar mai ales cum le putem combate. De pe agendă nu au lipsit discuțiile despre rolurile de gen ca și construcții sociale acasă, la muncă sau în societate.

Aspectele generale ale identității de gen, stigmă și discriminare le-am discutat cu Angelica Frolov, coordonatoare program Lobby și Advocacy, Centrul GENDERDOC-M. Am explicat și am făcut diferența între rolul de gen social, identitatea de gen, orientarea sexuală și sexul biologic, toate acestea analizând diverse cercetări în domeniu.

Ce este leadersip-ul, despre participarea femeilor în viața politică, provocările cu care se confruntă, dar și cine sunt femeile care  s-au implicat activ în viața social-politică a țării de la independență până în prezent am aflat de la una din invitatele speciale ale Academiei, Catinca Mardarovici, fondatoarea Clubului Politic al Femeilor 50/50.

"Este genul de activitate care te energizează și te impulsionează spre noi realizări. Locul unde poți cunoaște oameni și exemple extraordinare!"

Participantele și-au descoperit propria creativitate și au aflat cum este posibil să îmbini profesia cu activismul civic și să dai viață unor campanii creative de la Constanța Dohotaru, urbanistă și activistă, și Natalia Gârbu, fotografă documentară și fondatoarea Revistei Mahala. Activitățile în cadrul sesiunii de mentorat s-au desfășurat sub motto-ul “Oricine poate fi creativ”.

"ANLF este un program bine venit oricărei femei. Cunoașterea subiectelor abordate în cadrul Academiei contribuie la dezvoltarea atât personală, cât și profesională a unei femei."


"O experiență frumoasă care îți ridică stima de sine, propria părere  despre sine, și te face să ai încredere în forța ta ca femeie."

Și pentru a căuta inspirație și a reflecta asupra ideilor de proiecte am mers în drumeție pe malul Nistrului. Toate participantele la Academie au fost invitate să gândească o idee/propunere de proiect având ca beneficiare femei și fete din localitatea/comunitate lor.

Activitatea Academiei Naționale de Liderism Feminin va continua cu etapa a doua, în care 10 mini proiecte ale absolventelor vor primi finanțare pentru implementare. Proiectele vor fi selectate prin concurs.

Academia Națională de Liderism Feminin a fost organizată de Platforma pentru Egalitate de Gen, sub egida Gender-Centru în parteneriat cu ERIM și GENDERDOC-M în cadrul proiectului "Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare" implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene. 

<< Previous article

Must see: 10 seriale cu și despre femei puternice de privit în vacanță

Next article >>

Luptătoarele pentru drepturile omului: activistele contemporane care ar trebui să le cunoști

Subscribe to the newsletter!

Stay updated with the latest articles, news and stories.