Eco-friendly, lejer, feminist

Manageră de evenimente la „EcoVillage Moldova” și membră a Asociației pentru Dezvoltare Rurală „Avânt”, satul Rîșcova, raionul Criuleni, Tatiana Cebotari este omul legat de îngrijire și frumusețe. Frizeră și manichiuristă de meserie, s-a reprofilat, mânată de gândul de a îmbina frumusețea lumii acesteia cu naturalul.

Chișinăuiancă, a mers, vorba cântecului, din urma bărbatului, astfel că locuiește de peste 11 ani la Rîșcova, un sat cu o comunitate mică, în care mai toți se cunosc unul pe altul. Important când oamenii se cunosc între ei, dar și mai important când se cunosc pe sine, deziderat valabil și pentru Tatiana, care, în căutare de sine, după 11 ani de viață de familie, merge pentru prima dată la o instruire cu plecare de acasă pe câteva zile. Alegerea a căzut pe Academia de Liderism Feminin, dar acolo, dacă e să crezi gurilor rele, „te spală bine pe creier”, te fac feministă, de parcă așa ai fost, de când lumea, din măduva oaselor. 

Gluma e glumă și este înțeleasă doar de oameni cu inteligență emoțională, de intelectuali, dar adevărul rămâne adevăr: de la „interesant” au fost câțiva pași până la „fascinant” și „al meu”. 

 
„Instruirile pe tema egalității de gen mi-au restructurat, în primul rând, ideile mele despre cum se face armonia într-o familie. S-au schimbat atâtea după mica mea călătorie! Mă bucur mult că soțul meu a acceptat din prima că ambii răspundem de bucatele de pe masă, după cum ambii venim cam odată de la serviciu și alte elemente ale traiului în comun care mi-au ușurat cu mult viața, au armonizat conviețuirea și, ce-i mega important, m-au ajutat să descopăr aceste adevăruri și pentru comunitatea mea, unde am implementat un mic proiect în domeniu.”, povestește Tatiana.Author
 

Proiectul, cu o denumire sugestivă, „Clubul femeilor active din satul Rîșcova”, a atras femei de cele mai diverse vârste – de la 20 la 75 de ani, inclusiv o mămică cu trei copilași mici, care și-a dorit foarte mult o odihnă creativă. Pentru micuți, au organizat un colțișor în care să se simtă comod. 

La o primă întrevedere, ce a servit drept activitate de impuls, și-au spus păsul referitor la ce, când și cum și-ar dori să afle împreună, pentru a-și face traiul mai frumos, mai activ, mai implicat în viața comunității. 

Drept imbold deosebit pentru cunoașterea aspectelor feminismului, le-a servit întrevederea cu experta în egalitate de gen, Nina Lozinschi. Cu titlul de voluntariat, experta Platformei pentru Egalitate de Gen le-a vorbit despre violență și metode de a o combate, însoțind instruirea cu filmulețe exemplificative. 

După faptă și răsplată: după aspecte informative, despre care, de altfel, mulți mărturiseau că le-au permis să reevalueze lucruri, influențându-i și pe cei din jur, pentru îmbunătățirea condiției femeii, au urmat șezătorile. 

O serie de șezători, menite nu atât să pună femeile la lucru, cât să le ofere prilej de socializare, a fost organizată pe teritoriul EcoVillage, partener de încredere al ADR „Avânt”. 

La prima dintre ele, dedicată alimentației sănătoase, a fost însoțită de pregătire de bucate: zacuskă și desert vegetarian, după regula EcoVillage, unde crezul administratoarei, Liliana Botnaru, este evitarea consumului de produse animaliere. 

La altă șezătoare, vorba despre încredere în sine, pasiune, depășirea fricilor, susținere reciprocă, a fost însoțită de comunicarea în grup, prin jocuri psihologice, cu împărtășiri personale. Discuția merge, iar mâinile nu stau locului, ciorăpeii se croșetau, astfel că au completat vitrina cu lucruri hand made de la EcoVillage. Pe viitor, poate le expun pe la iarmaroace, cu o idei bine definită asupra utilizării venitului în scopuri nobile. 

Când discuția s-a purtat despre drepturile omului, drepturile femeilor și rolul femeilor în comunitate, au prins firul împletirii covorașelor din haine reciclate. Mini stativele au fost îmblânzite sub ochiul atent al dnei Claudia Botnaru, bucătară-șefă la EcoVillage, împătimită de împletit din fire groase. Primele lucrări au fost insistent solicitate de oaspeți din Germania, semn că merită să dezvolte acest aspect al activității hand made, ca element de atracție turistică.

De la una la alta, important să se discute despre antreprenoriat, așa că la ultima șezătoare din această serie, au dezghiocat secretele antreprenoriatului, bucurându-se, totodată, de lucrările finisate de-a lungul celor câteva luni de proiect. 


„Perioada de implementare a proiectului, realizabil grație grantului acordat în cadrul Academiei, a luat sfârșit, dar nu și obiceiul nostru de a ne întruni, pentru o petrecere creativă și utilă a timpului. Așa că, în curând, ne vom întâlni mai multe femei din sat, pentru a discuta, a pune ceva la cale, ca între noi, fetele, deoarece avem un rol deosebit în comunitate.”, mărturisește Tatiana.

Academia Națională de Liderism Feminin a fost organizată de Platforma pentru Egalitate de Gen, sub egida Gender-Centru în parteneriat cu ERIM și GENDERDOC-M în cadrul proiectului "Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare" implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene. 

<< Previous article

Filmul Revoluției în sat, la Bahmut

Next article >>

“Help Rather than Pretend to Help”: Who Saves Queer People from War in Ukraine

Subscribe to the newsletter!

Stay updated with the latest articles, news and stories.