Sunt Bine: un podcast despre curaj, vulnerabilitate și sănătate mintală, semnat de Victoria Colesnic și Natalia Sergheev

Perioada în care trăim este una extrem de complexă și dificilă nu doar pentru bunăstarea noastră fizică, ci și pentru cea mintală. Pandemia de COVID-19 a afectat viețile noastre într-un mod imprevizibil și dramatic, accentuând inegalitățile sociale și agravând sau cauzând probleme de sănătate mintală. Însă cu părere de rău, discuțiile despre consecințele asupra bunăstării noastre mintale rămân încă larg neexplorate. 

Probabil ați auzit vreodată fraza „ai de toate, ce nu-ți mai ajunge?”. De obicei această afirmație este adresată persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, deoarece societatea consideră că dacă nu ai un picior fracturat, cancer sau alte probleme de sănătate fizică înseamnă că trebuie să fii bine. 

Conform statisticilor oficiale, în Republica Moldova, circa 150.000 de persoane trăiesc cu probleme de sănătate mintală, comportament și adicții. Date statistice care de multe ori reflectă doar parțial realitatea, în special acolo unde stigma și stereotipurile sunt larg răspândite, iar autoritățile nu pun suficient accent pe bunăstarea social mintală a populației. 

Cu toate acestea, nivelul de bunăstare mintală a populației ne vorbește despre cât de dezvoltată din punct de vedere social, dar și economic este o țară. Republica Moldova a ratificat un șir de documente internaționale, a adoptat legi și și-a asumat angajamente privind respectarea și realizarea drepturilor omului, inclusiv reforma serviciilor de sănătate mintală implementată cu suportul partenerilor, precum Trimbos Moldova. Însă, chiar dacă trebuie să recunoaștem că mici progrese au fost obținute, accesul la servicii de calitate pentru prevenirea și tratarea bolilor mintale este încă o mare încercare pentru Republica Moldova. 

 
Ilustrație de Ana Grigorovcaia

 

Informarea reprezintă un element esențial în procesul de prevenire și sensibilizare al societății cu privire la sănătatea mintală și accesul la tratament sau ajutor. În acest sens, mass-media joacă un rol extrem de important și poate da dovadă de responsabilitate socială. De asta sunt convinse Natalia Sergheev și Victoria Colesnic, jurnaliste de profesie ce nu au rămas indiferente și au decis să creeze un proiect dedicat oamenilor ce se confruntă cu provocări de sănătate mintală în Republica Moldova. Demonstrând o sensibilitate fină și o înaltă responsabilitate socială, Victoria și Natalia au decis să ofere o platformă celor care s-au confruntat sau se confruntă cu probleme de sănătate mintală ca să-și facă auzite vocile, astfel încât aceste istorii să nu mai rămână un tabu, iar cei/cele care trăiesc situații similare să știe că nu sunt singuri/e.  

Pline de entuziasm și dorință de a contribui la o societate mai inclusivă, în luna martie 2020, Natalia și Victoria au lansat “Sunt Bine”, primul podcast din Republica Moldova despre sănătate mintală, vulnerabilitate și curaj. Admirând sensibilitatea și curajul lor, precum și delicatețea cu care prezintă fiecare istorie umană, de data aceasta am decis să fim noi cele dornice să descoperim ce le-a motivat să vorbească despre un subiect prea des ignorat în Republica Moldova și de ce cred că sunt atât de necesare astfel de discuții.

 
Ilustrație de Ana Grigorovscaia

 

Povestiți-ne un pic despre voi și munca voastră

Victoria: Noi suntem două jurnaliste cărora le plac poveștile umane. Zi de zi, facem reportaje video pentru Radio Europa Liberă, la emisiunea TV „Pur și Simplu”. Am înțeles că vrem să le spunem nu doar pe video, dar și în format audio. Așa s-a născut podcastul „Sunt Bine”. Credem că anume podcastul este formatul potrivit pentru a intra în intimitatea oamenilor, mai ales că mulți moldoveni evită să vorbească pe teme sensibile la cameră. În fiecare lună, documentăm povestea unui personaj care trece prin provocări de sănătate mintală. Petrecem timp cu protagonistul nostru și familia lui, descoperim cum li s-a schimbat viața după diagnoză și învățăm să cerem ajutor.

 
Victoria Colesnic, poză din arhiva personală

 

De ce ați decis să lansați acest podcast și care este scopul pe care îl urmăriți? 

Natalia: În Republica Moldova există oficial circa 150.000 de oameni cu probleme de sănătate mintală, comportament și adicții. Mulți suferă în tăcere și consideră că ceea ce li se întâmplă e ceva ieșit din comun. Vrem să schimbăm această percepție. Discuțiile despre sănătatea mintală trebuie să fie o normalitate. Am vrea să se vorbească despre asta la o cafea, alături de prieteni, fără frica de a fi judecat. Cu ajutorul personajelor noastre, care manifestă curaj enorm când își spun povestea public, vrem să arătăm că nu e o rușine să vorbești despre vulnerabilitățile proprii, ci dimpotrivă, un semn de maturitate. 

 
Natalia Sergheev, poză din arhiva personală

 

Acum 5 ani aveați deja în plan să produceți un podcast despre sănătate mintală?

Victoria: Cu cinci în urmă, eu abia absolveam facultatea de jurnalism de la Iași, iar Natalia devenea parte a redacției Europei Libere. Habar n-aveam că vom face cândva un podcast, deși de pe atunci ne interesau subiectele sociale. Nici nu știam ce sunt podcasturile, le-am descoperit acum trei ani.

Vă considerați activiste pentru sănătate mintală? De ce este important să vorbim despre sănătatea mintală în opinia voastră?

Natalia: Nu suntem activiste pentru sănătatea mintală, dar mizăm pe susținerea și sprijinul acestei comunități. Proiectului „Sunt Bine” este implementat de rețeaua Y-PEER Moldova, care are o experiență enormă în discuție cu tinerii pe subiecte sensibile, precum sănătatea și drepturile lor sexual-reproductive. De asemenea, partenerul nostru de documentare e proiectul MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, care ne ajută să facem jurnalism factual la un subiect complex și ne oferă contacte utile în domeniu. 

Victoria: E important să vorbim despre sănătatea mintală, deoarece există foarte multă stigmă în jurul acestui subiect, multe prejudecăți și necunoaștere. Sănătatea mintală este, în primul rând, o parte firească a fiecăruia dintre noi. Cu toții vom trece prin momente dificile în viață și vom avea nevoie de sprijin. Atunci când bunăstarea noastră emoțională va fi pusă la încercare, e important să știm că putem vorbi deschis despre asta și putem cere ajutor specializat, fără frica sau presiunea de a fi judecați.

Sunteți feministe?

Natalia: Da, noi suntem feministe.

Cine vă inspiră?

Victoria: Principala noastră inspirație e Nora McInerny de la podcastul „Terrible, thanks for asking”. Este un podcast despre sănătate mintală care de la primul episod ne-a făcut să plângem.

Natalia: Vorbind de jurnalism narativ în format audio, ambele ascultăm „This American Life”, care a și luat un prim Pulitzer anul acesta la capitolul jurnalism audio. Eu mai sunt mare fană a podcastului „Heavyweight” de Jonathan Goldstein, care are un concept relativ bizar și o execuție perfectă.

Pandemia ne-a schimbat viețile. Cum faceți față acesteia și cum aveți grijă de sănătatea voastră mintală?

Natalia: Pandemia ne-a făcut să regândim întreg procesul de producție al podcastului. Doar primul episod a fost scris stând la aceeași masă. Call-urile pe Google Meets acum sunt o normalitate zilnică. Mai mult decât atât, majoritatea interacțiunilor cu personajele noastre au loc online. Ajungem în intimitatea caselor lor prin video și audio, apelăm tot mai mult la fotografii și documente din arhivele personale de familie și încercăm să creăm o atmosferă caldă, care predispune la povești. 

Victoria: Faptul că ne avem una pe alta ne ajută mult! Fiecare call începe cu întrebarea „Cum ești?” la care încercăm să răspundem cât mai sincer. Când nu lucrăm, ne ajută lectura, filmele bune și motanii noștri, Foxy și Marquez. 

 
Poză din arhiva personală

 

Aveți alte podcast-uri preferate și doriți să le împărtășiți cu noi?

Victoria: „Pe bune”, „mame” și „Satul Mădălinei” - trei podcasturi minunate de la Decât o Revistă.


Recent, Natalia și Victoria au lansat cel de-al 8-lea episod „Sunt Bine”, un episod în care protagonista și protagonistul povestesc despre doliul lor și viața familiei lor după moartea părinților. Printre celelalte subiecte abordate de până acum de autoarele podcastului pot fi menționate depresia și sindromul burnout, depresia post-partum și frica. Astfel, Victoria și Natalia ne amintesc încă o dată că sănătatea mintală este un spectru larg ce cuprinde starea noastră emoțională, psihologică și socială, iar de bunăstarea noastră mintală depinde felul în care gândim, simțim și acționăm. 

Printre o mulțime de știri și mesaje senzaționaliste despre sănătatea mintală, Natalia și Victoria au ales să vorbească altfel și să dezvelească complexitatea sănătății mintale cu scopul de a informa, sensibiliza și combate stigma și stereotipurile cu care se confruntă cei/cele care trăiesc cu astfel de afecțiuni și persoanele lor apropiate. 

 
Ilustrație de Ana Grigorovscaia

Prin povești umane adevărate, Natalia și Victoria ne transmit un mesaj foarte important: a avea grijă de sănătatea noastră mintală înseamnă a ne confrunta cu emoțiile, a le înțelege, a recunoaște vulnerabilitățile care ne caracterizează pe fiecare dintre noi și a vorbi despre ele. Pentru că atunci când vom înțelege complexitatea trăirilor și experiențelor umane și vom privi bunăstarea noastră mintală ca un echilibru instabil, ne vom judeca mai puțin. 

Găsiți podcastul „Sunt Bine” pe platformele majore de distribuție (Google Podcasts, Apple Podcasts, Spotify, Anchor, etc.), conectați căștile și savurați. Iar dacă doriți să fiți parte a comunității „Sunt Bine” sau să aflați mai multe detalii din culise, accesați paginile „Sunt Bine Podcast” pe Facebook, Instagram și Odnoklassniki sau canalul de YouTube

Podcastul „Sunt Bine” face parte dintr-un proiect mai larg de promovare a sănătății mintale, implementat de rețeaua de educatori de la egal la egal Y-PEER Moldova. Partenerul de documentare este proiectul MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. Podcastul „Sunt Bine” este realizat cu sprijinul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Ilustrații de  Ana Grigorovscaia

Interviu oferit de Victoria Colesnic și Natalia Sergheev

Author:

Alina Cebotari

<< Previous article

Vocea feministă a Alinei Andronache: Mituri despre feminism (Partea II)

Next article >>

Must read: Ten books that teach us about feminism

Subscribe to the newsletter!

Stay updated with the latest articles, news and stories.