Must read: Zece cărți care ne învață despre feminism
Читать по-русскиPentru a înțelege mai bine mișcarea feministă și de ce femeile continuă să lupte pentru a-și revendica drepturile și pentru a scăpa de prejudecăți, stereotipuri și sexism, vă propunem spre lectură o serie de cărți cu subiect feminist.
Fie că vă plac cărțile de ficțiune, poezia, distopiile, nonfiction-ul, avem pe listă câte o carte pentru fiecare.
1. Al doilea sex de Simone de Beauvoir
Scriitoarea și filosoafa Simone de Beauvoir a început a scrie „Al doilea sex” ca un eseu autobiografic în care explică de ce se gândește la sine în primul rând ca la o femeie, iar tot restul este pe planul doi. În acest text ea abordează „problema femeii” despre care spune mereu că mereu a fost și „problema bărbaților”. Deșteaptă și foarte bine argumentată, textul lui de Beauvoir combină critica și teoria cu observații personale în una dintre cele mai importante texte feministe.
2. Cincizeci de umbre ale feminismului de Lisa Appignanesi, Rachel Holmes și Susie Orbach
În acest volum de eseuri, 50 de femei reflectează asupra a ceea ce înseamnă pentru ele și pentru cei din jurul lor să fii femeie în ziua de azi. Nu există un singur tip de feminist(ă). Și niciuna dintre femeile prezente în această antologie nu are timpul și energia să se autoflageleze or să pedepsească alte femei cu –iste și –isme și punitive. Eseurile sunt amuzante, vii, deștepte, tăioase și memorabile.
3. Feminist(Ă), Feminiști de Chimamanda Ngozi Adichie, din engl. We should all be feminists
Un text adaptat după prezentarea TEXed a scriitoarei nigeriene Chimamanda Ngozie Adichie, ne explică ce înseamnă feminismul în secolul XXI. Prin experiențe proprii, Adichie introduce ipoteza unei societăți echilibrate, bazate pe egalitatea de șanse. Vă recomandăm să citiți și lucrările de ficțiune ale scriitoarei: Jumătate de soare galben, Hibiscus purpuriu, Americanah. Acestea deseori pun în evidență rolul femeilor în societatea nigeriană și cum acestea luptă pentru afirmare și independență.
4. Povestea slujitoarei de Margaret Atwood
Renumită datorită unui serial televizat foarte reușit, nuvela scriitoarei canadiene Margaret Atwood a devenit deja un text exemplu pentru mișcarea feministă. Aceasta e o poveste despre Offred, care într-un viitor distopic, este nevoită să îndeplinească doar un rol reproductiv – să aducă pe lume cât mai mulți copii. Din momentul în care mantiile roșii și bonetele albe – hainele standarte ale slujitoarelor – au devenit un simbol recognoscibil de aproape fiecare locuitor al planetei, nenumărate proteste legate de drepturile reproductive ale femeilor au fost însoțite de prezența „slujitoarelor”.
5. Teoria King Kong de Virginie Despentes
Virginie Despentes atacă fără menajamente trei chestiuni: violul, prostituția și pronografia. Actorul principal în toate aceste episoade descrise – care țin decisiv de sexualitate – este, evident, femeia. Povestindu-și viața, autoarea ilustrează un paradox: cel al femeii care nu s-a putut asuma decât călcând în picioare canoanele care i-au fost impuse, respectiv autoimpuse: senzualitatea, supunerea, inocența.
6. Femei care aleargă cu lupii de Clarissa Pinkola
În fiecare femeie se ascunde o creatură puternică, înzestrată cu instincte bune, pasionată, creativă și înțeleaptă. Adesea, însă, cultura și societatea au sufocat această „Femeie sălbatică”, au redus-o la tăcere, încercând să o „civilizeze”, forțând-o să-și asume roluri rigide, care-i înăbușă elanurile. Psihanalista Clarissa Pinkola Estes ne invită să recuperăm această parte adânc îngropată în noi. Prin săpături psihoarheologice în ruinele subpământeanului feminin și făcând apel la vechi tradiții, mituri și povești, ea ne deschide drumul și ne arată că stă în puterea fiecăreia să regăsească, înăuntrul său, „Femeia Sălbatică”.
7. Caliban și vrăjitoarea de Silvia Federici
Studiul social al Silviei Federici are la bază un fenomen de care nu trebuie să uităm: vânătoarea de vrăjitoare. Silvia Federici întemeiază din punct de vedere istoric fenomenul vânătorii de vrăjitoare: expune toate evenimentele istorice importante care au condus la apariția și dezvoltarea acestui atât de devastator fenomen social. Apoi discursul scriitoarei se orientează către modul în care are loc schimbarea de rol a femeii în societate și cum contribuie la acest fenomen biserica și regalitatea. Schimbarea ierarhiilor sociale, decăderea din drepturi a femeii până la anularea dreptului de posesie a însăși corpului ei, despre toate acestea ne vorbește Silvia Federici, dar o face documentat, fundamentat, comparând diferite abordări. E un text fundamental pentru înțelegerea apariției rolurilor de gen și a „locului” femeiii în societatea din toate timpurile.
8. Clopotul de sticlă de Sylvia Plath
Nuvela semi autobiografică a Sylviei Plath este deja un text iconic pentru toate feministele. Urmărim povestea tinerei pe nume Esther. Aceasta suferă de depresie și are gânduri suicidale, fiind o victimă a așteptărilor și prejudecăților societății. Textul este tensionat, pe alocuri optimist, dar ne arată clar dorințele, deziluziile și fricile tinerei Esther.
9. Prințesa se salvează singură în povestea asta de Amanda Lovelace
Amanda Lovelace este scriitoare care vorbește despre feminism prin poezie. Seria de poeme Prințesa se salvează singură în povestea asta dar și The witch doesn’t burn in this one încurajează puterea și perseverența în femei, în ciuda celor care încearcă să le opreseze vocile. Un format de poezie mai neconvenţional dar cu multe cuvinte care pun punctul pe i.
10. O cameră doar a ei de Virginia Woolf
O cameră doar a ei e o carte care a făcut istorie și care nu și-a pierdut actualitatea, deși a apărut în urmă cu 90 de ani. Micul volum, publicat de Virginia Woolf în 1929 pe baza a două conferințe ținute la Cambridge, este probabil cea mai bună introducere în problema literaturii scrise de femei. Actualitatea sa și necesitatea de a o citit chiar și acum vine din faptul că această problemă a rămas actuală. Sigur, femeile (cel puțin cele din Europa și Statele Unite) au astăzi mai multe drepturi decât cele din anii 20 al secolului trecut, când drepturile lor politice erau încă subiect de luptă; dar gândirea patriarhală încă este multiprezentă. O cameră doar a ei este o piesă centrală pentru feminism și respective, must read.